Cena Celestýna Opitze 2012

Cena Celestýna Opitze 2012
6. 12. 2012 | Praha, Řád a křesťanský svět
V pondělí 3. prosince 2012 byly předány Ceny Celestýna Opitze za vzor v péči o nemocné a potřebné - hospitalitu. Letošními laureáty jsou P. František Lízna, SJ a paní Jaromíra Machovcová.

 

Letos byl udělen již 3. ročník Ceny Celestýna Opitze za vzor v péči o nemocné a jinak potřebné. Laureáty se staly dvě osobnosti, které si svým příkladným životem a obětavou prací zaslouží naší pozornost a velké uznání.

P. František Lízna, SJ

Katolický kněz, jezuita a proslulý poutník František Lízna se narodil v roce 1941 v Jevíčku, v roce 1968 vstoupil do řádu jezuitů a v roce 1974 byl vysvěcen na kněze. Při primiční mši svaté žehnal všem přítomným estébákům ve jménu Ignáce z Loyoly a na přímluvu Panny Marie, ať se stanou bojovníky pro Krista, načež nedostal státní souhlas s kněžskou službou. Zákaz platil až do roku 1990. Během této doby vystřídal řadu manuálních zaměstnání, včetně oblasti zdravotnictví. Staral se o lidi mentálně a tělesně postižené a především o ženy s roztroušenou sklerózou, nemohoucí ženy musel jako celibátník každý den umývat a převlékat. Během života byl třikrát vězněn z politických důvodů. Je signatářem Charty 77. Po revoluci se začal věnovat pastoraci Romů, ze solidarity dokonce dobrovolně přijal romskou národnost, staral se o bezdomovce a vězně, se kterými pracoval jako kaplan ve věznici na Mírově. Je držitelem Ceny Františka Kriegela za obětavou práci s odsouzenými, Řádu Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva, a nyní Ceny Celestýna Opitze za vzor v péči o nemocné a všechny jinak potřebné.

Jaromíra Machovcová

Více než 10 let se stará o P. Filipa M. A. Stajnera ve svém domě, když nebyl nikdo, kdo by se o něj postaral v jeho nemoci a kvůli nutné nepřetržité péči se vzdala velmi dobrého zaměstnání. To všechno obětovala proto, aby nemusel umírat někde v nemocnici nebo v ústavu. Jeho prudce se zhoršující zdravotní stav vyžadoval obsluhu každou hodinu ve dne v noci, takže nemohla pořádně spát a k tomu se starala o své tři studující děti. Dokud byl schopen sedět, vozila ho na poutní místa a po návštěvách. Když mu ochrnuly polykací svaly, trpělivě mu dávala hrnek polévky třeba několik hodin, přičemž ho několikrát musela dát hlavou dolů, když mu zaskočilo, protože už nemohl vykašlávat. Několikrát mu zachránila život umělým dýcháním, až mu před sedmi a půl lety dýchací svaly ochably natolik, že se udusil a došlo k zástavě srdce. Jaromíra Machovcová bojovala za jeho život i v nemocnicích a dosáhla toho, že ho získala zpět do domácí péče s plicním ventilátorem a sondou do žaludku. Velmi důležité je, že se naučila jeho komunikaci očima a věnuje mnoho času zapisování diktátů, ať to jsou dopisy, duchovní rady, články, kázání nebo překlady celých knih. (ze slov P. Filipa M. A. Stajnera)

Laureáti Ceny Celestýna Opitze 2012

Více o Ceně Celestýna Opitze za vzor v péči o nemocné a potřebné - hospitalitu.

Přehled všech držitelů Ceny Celestýna Opitze - laureátů.

Tisková zpráva ke stažení zde.