P. Vojtěch Málek slaví 85. narozeniny

P. Vojtěch Málek slaví 85. narozeniny
20. 8. 2012 | Brno
Své 85. narozeniny slaví P. Vojtěch Málek. Děkujeme mu za jeho příklad v řádovém životě péče o nemocné, vytrvalost a inspiraci, kterou naplňuje brněnskou komunitu milosrdných bratří. Přejeme mu požehnání našeho Pána a pomoc a ochranu Panny Marie, mnoho zdraví a radosti do dalších let, sil a elánu do jeho kněžské služby.   

 

P. Vojtěch Málek, křestním jménem Václav, se narodil 20. 8. 1927. Pochází z početné rodiny, měl 2 sestry a 5 bratrů. Jeho otec zemřel v roce 1970 v 88 letech a matka, která byla delší dobu upoutána na lůžko, pak v 75 letech.

Navštěvoval obecnou a měšťanskou školu v Trhové Kamenici a studoval na gymnáziu v Chotěboři. O milosrdných bratřích se dozvěděl z tehdejšího časopisu Neděle. 23. 7. 1946 vstoupil do řádu sv. Jana z Boha do pražského konventu, kde ho přijal provinciál br. Ireneus Jančařík a 28. 10. na slavnost apoštolů sv. Šimona a Judy začal spolu se 3 bratry noviciát s přesvědčením tento řád již neopustit.

P. Málek při přípravě mše svaté8. 12. 1947 složil do rukou p. provinciála Jančaříka své první sliby. Spolu s ním skládal své první sliby i br. Ladislav Kronich.

Od roku 1949, po delší službě na krční ambulanci a v laboratoři, nastoupil na dvouletou základní vojenskou službu do Chodové Plané jako zdravotník. Byla to doba velmi pevného komunistického režimu. Na vojně procházel různými dramatickými životními zkušenostmi jen s Boží pomocí. Po návratu z vojny, 9. 12. 1951, složil v pražském kostele své slavné sliby se spolubratry Vitem Pestunem a Bonusem Schrekem.

P. Málek s br. MartinemNa přání p. provinciála a převora začal pracovat na operačních sálech jako instrumentář, později jako pomocník pro anesteziology, kde pracoval 8 let. Roku 1960 byli bratři z pražského konventu a pražské nemocnice tehdejším komunistickým režimem vyhnáni a br. Vojtěch byl poslán církevním tajemníkem do Šluknova do Vidnavy a zároveň byl písemně vyzván dostavit se do Milešova jako rehabilitační pracovník. Dříve si bratři nemohli svobodně určit, kde budou pracovat a kam půjdou a museli se řídit pokyny tzv. církevních tajemníků. Odešel tedy do Milešova.

Po osmi letech v této službě přišlo „Pražské jaro“ a rok 1968. Tím se uvolnily i možnosti studia na školách a br. Vojtěch začal studovat teologii na Teologické fakultě v Litoměřicích. 23. června roku 1973 v pražské katedrále sv. Víta přijal od tehdejšího biskupa Mons. Štěpána Trochty kněžské svěcení. Jako kněz si nemohl vyhledávat místo, kam půjde, byl poslán na Plzeňsko. Pobyt v konventu milosrdných bratří mu byl režimem zakázán.

brněnská komunita milosrdných bratříTeprve roku 1990 se mohl vrátit do Letovic, kde působil v konventu jako magistr kandidátů a noviců. Mezi lety 1995 - 2004 byl převorem v letovickém konventu a provinčním rádcem. Na provinční kapitule r. 2004 byl zvolen provinciálem Českomoravské provincie se sídlem v Brně, ve funkci byl do roku 2007. Od roku 2007 pokračuje ve správě kostela sv. Leopolda v Brně, navštěvuje nemocné v nemocnici se svátostmi jako jediný stálý kněz na 450 pacientů. Přes své zdravotní potíže zůstává věrný Bohu a dává tak příklad lidem, hlavně mladým, v následování Krista celým srdcem.

Děkujeme Pánu Bohu za zdraví, které mu dává, za jeho vitalitu a přítomnost mezi nemocnými a za zkušenosti z oblasti liturgie i ošetřovatelství pro budoucí milosrdné bratry. Vyprošujeme mu dostatek síly a elánu do dalších let pod ochranou Panny Marie.

Br. Martin Macek, OH

 


 

VIDEO - P. Vojtěch Málek 85. let