Duchovní život v době koronaviru

Duchovní život v době koronaviru
21. 3. 2020 | Spiritualita

Kostely či kaple jsou místa, kam se nejen věřící odjakživa uchylují v dobách krizí, při jakýchkoli těžkostech, v samotě, strachu či smutku. Bohužel tato místa musí být v těchto dnech pro veřejnost uzavřená, abychom zabránili šíření nebezpečného viru. Všichni jsme tedy nuceni uzavřít se o samotě do sebe a hledat duchovní sílu v soukromé modltibě. Všechny bychom chtěli vyzvat, aby v těchto dnech zvlášť hledali společné chvíle modlitby v rodinném kruhu, s těmi nejbližšími. Církev ale hledá i nové cesty, jak vytvořit společenství, jak se účastnit bohoslužeb a zapojit se do společné modlitby. Vedle poslechu Radia Proglas či sledování TV Noe je na internetu mnoho možností, jak se do společenství zapojit. Více v tomto odkazu:

https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/200321online-duchovni-zivot-v-dobe-koronaviru

Mše svaté

Pro nažízení vlády biskupové jednotlivých diecézí věřící osvobodili po dobu pandemie od povinnosti účasti na mši svaté. Přesto, máme-li tu možnost, účastnit se mší svatých se doporučuje prostřednictvím televize, rádia anebo řady on-line přenosů na Facebooku či Youtube. Stále aktualizovaný seznam přenosů mší svatých nalaznete v tomto odkazu: https://mseonline.cz/

Svatá zpověď

Možnosti svaté zpovědi jsou v této době samozřejmě velice omezené. Svatý otec František ale připomíná, že i na tyto případy Katechismus myslí. Pokud nelze ke zpovědi přímo jít, pomedlete se k Nebeskému Otci s upřímnou lítostí. V případě, že věřící nemůže ke svátosti smížení jít, jsou mu po lítosti hříchy odpuštěny. Ke svátosti smíření pak má jít při nejbližší možné příležitosti. 

Modlitby a další informace ze života církve v době koronaviru najdete v tomto odkazu: https://www.cirkev.cz/cs/koronavirus

Shodou okolností je mezi svatými i světice se jménem Korona. Památku si připomínáme 14. května. Sv. Korona je o to zajímavější, že je patronkou před epidemiemi. Více o jejím životě ZDE.