Díky podpoře města Brna se podařilo obnovit kazatelnu v kostele sv. Leopolda

Díky podpoře města Brna se podařilo obnovit kazatelnu v kostele sv. Leopolda
1. 9. 2021 | Brno

Díky štědré finanční podpoře Statutárního města Brna se podařilo opět pokročit v restaurátorských pracech obnovy interiéru kostela sv. Leopolda při našem brněnském klášteře, a to opravou kazatelny.

Kazatelny jsou dnes v kostelích využívány již zřídka, přesto patří k nedílným součástem sakrální architektury. V minulosti, když ještě neexistovaly mikrofony, se kazatelny umisťovaly do specifického místa, odkud se hlas dobře šířil do lodě kostela a lidé mohli dobře slyšet. Dnes už kazatelny nejsou tedy potřeba, ale jako součást výzdoby chrámů si jistě zaslouží naši pozornost a péči.

A právě díky podpoře magistrátu jsme se hned na začátku roku mohli vrhnout na restaurování kazatelny, kterou v polovině 18. století zhotovil sochař Ondřej Schweigel. Obnovy se chopila dílna paní Jany Severinové S:LUKAS.

Potřeba bylo především obnovit umělý mramor, leštěnou běl soch a zlacené dekorační prvky, které po staletích ztratily svůj "lesk". V minulých desetiletích byla sice kazatelna očištěna od prachu a nečistot, vyžadovala však větší zásah. Mnoho prvků bylo poškozených, části architektury byly ulomené a bylo potřeba je obnovit. Dnes tak kazatelna opět září ve své původní podobě.

logo_brno_cervene_bez_pozadi

Kaz1

Kaz2

Kaz3