265 let milosrdných bratří v Brně

265 let milosrdných bratří v Brně
21. 11. 2012 | Brno
Již 265 let působí milosrdní bratři v Brně. Toto výročí si připomněli v rámci oslav patrona brněnského kláštera a nemocnice sv. Leopolda. Součástí bylo i otevření nově zrekonstruovaných prostor ambulancí Nemocnice Milosrdných bratří.

 

Nemocnice a klášter milosrdých bratří letos slaví již 265 let své existence. Toto významné jubileum připadlo na 15. listopadu (svátek sv. Leopolda, patrona milosrdných bratří v Brně), kdy moravský hrabě Jan Křtitel Leopold z Ditrichštejna pozval milosrdné bratry do Brna, slavnostně založil Nemocnici Milosrdných bratří v Brně a vznikla tak jedna z prvních nemocnic na území Moravy. Připojila se tak ke zdejším nemocnicím milosrdných bratří ve Valticích a v Prostějově. Oslavu výročí si připoměla v rámci akcí, konaných pod záštitou primátora Statutárního města Brna pana Bc. Romana Onderky, MBA.

Důležitou součástí oslav bylo otevření nově zrekonstruovaných ambulančních prostor nemocnice, kterou v současnosti provozuje Statutární město Brno. Řád milosrdných bratří, jakožto majistel pozemků a budov, kde nemocnice funguje, a který je poskytuje za symbolickou roční částku, si nesmírně váží spolupráce s politickou reprezentací města Brna. To bylo také řečeno z úst provinciála milosrdných bratří Raskouské řádové provincie fr. Ulricha Fischera, který se oslav osobně zúčastnil.

Podle původního plánu měla být otevřena i nová výdejna lékárny přímo ve vstupním prostoru nemocnice z Polní ulice, kvůli technickým problémům stavby však bude otevřena v nejbližší době. Stejně tak pokračují práce v dalších částech nemocnice, kde se buduje zázemí a pokoje pro nové oddělení jednodenní chirurgie a také 4 nové porodní sály.