Zemřel P. Stanislav Fiala, OH

Zemřel P. Stanislav Fiala, OH
5. 3. 2013 | Letovice

Milosrdný bratr, převor letovického konventu, P. Stanislav Jiří Fiala, sac., OH zemřel v sobotu 2. března 2013. Se zesnulým jsme se rozloučili při mši svaté 16. března v Letovicích, při které jsme poděkovali Pánu Bohu za jeho život a dílo.

Záznam z pohřbu P. Stanislava Fialy je ke shlédnutí na youtube.cz

 

Otec Stanislav Fiala byla osobnost plná optimismu a jeho charakter mnohé naplňoval radostí a nadšením. Nikdy nezapomněl zdůrazňovat: "Hlavně se mějte rádi!" Prosíme tedy, abychom na jeho odkaz nezapomínali a všechny prosíme o modlitby.

P. Stanislav Fiala, OH - parte

 

Smuteční rozloučení s otcem Stanislavem proběhne v sobotu 16. března 2013 klášterním kostele sv. Václava v Letovicích.

Rozloučení začne v 10.00 hodin společným růžencem a vzpomínkovým videem na otce Stanislava. 

V 11.00 začne mše svatá, po které budou obřady pokračovat v klášterní kryptě pod kostelem.

Mši svatou bude celebrovat biskup Mons. Josef Hrdlička.

 

 

Doprava

Pro všechny, kteří se chtějí pohřbu zúčastnit, budeme zajišťovat autobus z Brna. Prosíme zájemce o společný autobus, aby se přihlásili pomocí formuláře.

Vzhledem k omezeným možnostem parkování okolo kláštera v Letovicích, doporučujeme využít společnou dopravu.

 

Aktuální informace

Další informace především organizačního charakteru budeme zveřejňovat na této stránce.  

  • Parte v tiskové podobě. Prosíme o jeho případnou distribuci a předání všem, kteří znali otce Stanislava. Děkujeme.
  • PŘIHLAŠOVACÍ FORMULÁŘ pro využití autobusu z Brna do Letovic a zpět.

 

 

Život P. Stanislava Fialy


Narodil se 3. dubna 1930 v Lánech, okres Nymburk. V roce 1947 vstoupil do řádu milosrdných bratří v Praze. Roku 1948 ukončil gymnázium v Praze a roku 1949 byl přijat do noviciátu v brněnském konventu. Současně si podal žádost o studium medicíny a teologie. Studium medicíny mu však bylo zamítnuto a v roce 1950 mu bylo komunistickým režimem nabídnuto, že může teologii studovat, avšak s podmínkou, že z řádu milosrdných bratří vystoupí. Tuto nabídku odmítl a studium bohosloví přerušil. Krátce působil ve valtickém konventu a odtud odešel k milosrdným bratřím do Prostějova. V letech 1951 až 1953 absolvoval vojenskou službu PTP v Táboře. 16. 5. 1959 při likvidaci církevních řádů zažil násilné vyhnání bratří z prostějovského konventu. Byl poslán na Velehrad, kde se staral o postižené děti. V té době vystudoval zdravotní školu v Uherském Hradišti. V roce 1968 obnovil studia teologie, tentokrát v Olomouci. V roce 1972 přijal kněžské svěcení z rukou litoměřického biskupa Th.Dr. Štěpána Trochty v olomoucké katedrále sv. Václava. Svoji primiční mši svatou obětoval v Cholini u Litovle. Mezi lety 1972 a 1982 působil ve farnostech Svitavy, Zlín, Slavičín a Ivanovice na Hané. V roce 1982 byl jmenován děkanem ve Vyškově. Od roku 1992 až 2004 byl provinciálem Českomoravské provincie Hospitálského řádu sv. Jana z Boha - Milosrdných bratří a od roku 2004 převorem konventu v Letovicích. Zemřel v sobotu 2. 3. 2013 v Boskovicích.