Restaurátorské práce na kostele svatého Leopolda pokračují

Restaurátorské práce na kostele svatého Leopolda pokračují
1. 11. 2023 | Brno

Poslední roky věnujeme nemalé úsilí do oprav v kostele sv. Leopolda při našem brněnském klášteře. Letos jsme v restaurování pokročili obnovou bočních oltářů. Díky finanční podpoře Statutárního města Brna jsme mohli zrestaurovat oltář sv. Františky Římské, za podpory Ministerstva kultury a Jihomoravského kraje pak další dva oltáře, a to sv. Kříže a zakladatele našeho řádu sv. Jana z Boha.

logo_brno_cervene_bez_pozadi

bar.ceslogotyp_jihomoravsky_181214-183313_ako

s-lukas-logo-modre-850A to vše díky vysoce odborné práci restaurátorské dílny S:LUKAS paní Jany Severinové, se kterou náš řád dlouhodobě spolupracuje, a to již od roku 1995, kdy v rámci celkové opravy areálu kláštera nejprve restaurovala malby a mobiliář lékárny, malby ve vstupu do konventu, oltář v dnešním koncertním sále a řadu dalších jednotlivých děl. Pomoc nám nabídla ale nejen v Brně, a tak jsme díky nim mohli opravit kostel sv. Augustina ve Valticích u příležitosti 400. výročí příchodu rádu na naše území, anebo před dvěma lety Boží muka ve vinících u Valtic.

Dlouholetá spolupráce, které si velmi vážíme, dala podnět k tomu, abychom Vám činnost této firmy přiblížili. Založená byla v roce 1991 jako živnost a v roce 1995 se změnila ve společnost s ručením omezeným. Název S:LUKAS je spojen s apoštolem sv. Lukášem, prvním portrétistou Panny Marie, patronem umělců a uměleckých řemeslníků. V rámci tehdejší platné legislativy byla společnost na Moravě první s licencí na obnovu kulturních památek. Díky početnému kolektivu kvalitních restaurátorů a řemeslníků se působnost firmy velmi rychle rozrůstala, od drobných památek, soch, pomníků, křížů, apod., přecházela ke komplexním opravám objektů včetně jejich interiérů. Součástí každé akce byly rovněž  archivní a další potřebné průzkumy, které sloužily ke zpracování památkových záměrů a projektů.

Mezi nejznámější akce lze zařadit obnovu baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně včetně veškerých restaurátorských prací v areálu dnešního kláštera augustiniánů, kostel sv. Jakuba v Brně, hrobku Dietrichsteinů v Mikulově, kostely sv. Leopolda v Brně a ve Valticích, Novou radnici v Brně, kašnu Parnas na Zelném trhu, morové sloupy v Ivančicích, v Mikulově nebo v Blučině.

Kromě stavebních akcí je třeba připomenout i několik realizací restaurátorských, obnovu pozdněgotického tzv. Světelského oltáře v Adamově, Stříbrného oltáře v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně nebo svatostánku v kostele sv. Leopolda tamtéž. Součástí aktivit majitelů firmy je rovněž výstavní a publikační činnost. Právě o bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně tak vznikla v minulém roce díky paní Severinové historiografická fotopublikace u příležitosti výročí 7 století působení bratří augustiniánů na Starém Brně.

Za skvělou spolupráci mnohokrát děkujeme!