Dopis generálního představeného u příležitosti slavnosti sv. Jana z Boha

Dopis generálního představeného u příležitosti slavnosti sv. Jana z Boha
6. 3. 2015 | Řád a křesťanský svět

Oběžný dopis generálního představeného řádu milosrdných bratří P. Jesus Etaya u příležitosti slavnosti sv. Jana z Boha.


Sv. Jan z Boha a požadavky hospitality

Všem bratřím a spolupracovníkům, členům hospitálské rodiny sv. Jana z Boha

Chtěl bych vám všem popřát vše dobré u příležitosti svátku sv. Jana z Boha s vírou, že se na tuto slavnost náležitě připravíme a radostně ji prožijeme.

Možná si vzpomenete na můj loňský dopis, ve kterém jsem psal o jeho návratu do Granady a zdůraznil odvahu našeho zakladatele a závazek, který v této chvíli svého života udělal - sloužit potřebným jako zdroj inspirace pro nás všechny, která trvá do dnešních dní a stále nás povolává k našemu poslání jako odpověď na výzvu našeho Pána.

Letos bych chtěl na tuto epizodu navázat a připomenout začátek Janova působení v Granadě v Casa de los Venegas, na místě dnes známém jako Casa de los Tiros. Byl to Miguel Abid Venegas, který Janovi dovolil vzít do jeho domu nemocné a chudé, aby tam o ně pečoval.

Na štítu domu je stále vidět znamení meče a srdce s heslem „Srdce ať poroučí“. Rodina, která tam žila, chtěla vyzdvihnout hodnoty velkorysosti, dobroty a vztahu k bližním. Jan je u nich poznal v praxi, brzy se však musel přestěhovat do domu většího.

Když se Jan z Boha vrátil do Granady, uvědomil si, že přišel čas jednat, čas nabídnout zjevnou ukázku toho, co od něj Bůh očekává, dokázat hospitalitu obětováním sebe sama nemocným a chudým. “Granada se stane tvým křížem!” Tam šel také pracovat, protože věděl, že služba chudým a zranitelným tohoto světa je službou Kristu samotnému.

Skrze svůj život Jan z Boha naplnil heslo, které bylo vytesáno na zdi Casa de los Venegas „Srdce ať poroučí“, a proměnil ho v reálnou formu viditelného závazku před zraky všech lidí s nejlepším úmyslem pro dobro ostatních. Ze srdce Jana z Boha vyrostla hospitalita v duchu Milosrdného Samaritána schopná proměnit svět.

Věřím, že pro všechny jeho následovníky a členy rodiny sv. Jana z Boha se jeho zkušenost stala zdrojem inspirace a výzvou - zvlášť pro budoucí dny, pro naplnění smyslu hospitality, která se stala středem jeho života, zájmů a srdce.

„Hospitalita ať poroučí“ se stalo heslem života a služby našeho zakladatele. Zároveň ztělesňuje charisma, poslání a především spiritualitu jeho následovníků. To znamená, že hospitalita vždy musí být klíčovým kritériem v našem životě, naší práci, našich vztazích, našem chování – zkrátka ve všem. Je kritériem pro lidské, sociální a etické rozlišování. Vždy je měřítkem, skrze které se musíme rozhodovat, a ke kterému se musíme obracet.

Apeluji na vás na všechny, abyste si toto heslo znovu přečetli a chvíli o něm přemýšleli v celé jeho hloubce, a to s ohledem a důrazem na to, v které době žijeme. Svatý Jan z Boha vybízí své následovníky, aby upřímně zkoumali svá srdce, poznávali, co v nich přebývá, a odstranili známky egocentrismu a „sebe-prospěchářství“, které často zabírá až příliš mnoho místa. V našich srdcích může vládnout pouze hospitalita v podobě služby a sebe-darování těm nejzranitelnějším, nemocným a chudým bratřím a sestrám. Jsou to skuteční lidé, kteří fyzicky, společensky a duchovně trpí. Stejně jako svatý Jan, ať i my se každý sám vracíme do své Granady, a tam ať hospitalita poroučí ve jménu potřebných. Je to prorocká odpověď, kterou dnešní svět potřebuje víc než kdy dříve.

Letos prožíváme „rok povolání k hospitalitě“. Slavnost sv. Jana z Boha bychom měli chápat jako klíčovou událost tohoto roku k projevení vděčnosti za naše povolání. Jeho život a příklad jsou pro nás výzvou k oslovení druhých k zapojení do našich projektů, aby hospitalita mohla naplnit i jejich srdce. Nejlepší způsob, jak toho docílit, je být příkladem působení hospitality sv. Jana z Boha v našich srdcích. Samozřejmě potom musíme udělat i mnoho dalších věcí, ale tahle je ta nejdůležitější, abychom měli naději, že nás v hospitalitě druzí budou následovat.

Při této příležitosti bych chtěl oznámit celému řádu výsledek našeho misijního snažení v projektu pro rok 2014, a to „renovace psychiatrické kliniky sv. Jana z Boha v Cochabamba (Bolívie), zvláště ženského a dětského (psychopedagogického) oddělení“. Díky velkorysosti a solidarity mnoha dárců, se nám podařilo vybrat 317 820,52 euro. Všem, kteří sbírku jakkoli podpořili, bych chtěl vyjádřit velké upřímné díky.

Zároveň bych vám chtěl sdělit, že v následujícím roce 2015 budeme pokračovat v kampani na podporu našich center v Sierra Leone a v Libérii, kde se vypořádáváme s následky epidemie eboly. Ještě jednou děkuji za vaši velkorysost a stále připomínám, že je třeba věnovat těmto centrům naši pozornost, aby se nejpozději v tomto roce epidemii podařilo potlačit.

Posílám přání všeho dobrého všem členům rodiny sv. Jana z Boha a přeji vám příjemný a požehnaný sváteční den slavnosti sv. Jana z Boha. Prosím, myslete v tento den zvláště na nemocné, chudé a potřebné, na všechny oběti epidemie eboly a všechny naše bratry a spolupracovníky, kteří pokračují ve své práci v Libérii a v Sierra Leone. Přeji, ať všichni správně a s nadšením prožíváme „rok povolání k hospitalitě“, a ať v dubnu náležitě uzavřeme rok věnovaný stému výročí úmrtí sv. Benedikta Menni, výjimečného následovníka sv. Jana z Boha. Modleme se, aby hospitalita vždy vládla v našich srdcích a rostla v srdcích stále více mužů a žen.

V jednotě s našim Pánem a se sv. Janem z Boha vám posílám bratrské přání všeho dobrého.

P. Jesús Etayo, OH
generální přestavený
řádu milosrdných bratří

Řím, 2015